Inulin
Inulin je přirozený zásobní sacharid, jež je přítomen ve velkém počtu rostlin. Mezi nejznámější jedlé rostliny obsahující inulin patří například cibule, česnek, artyčok nebo čekanka.
Inulin patří mezi nestravitelné oligosacharidy - vlákninu, kterou lidský organizmus nezpracuje v přední části trávicího traktu. Nepodléhá štěpení v kyselém prostředí žaludku ani působení enzymů v tenkém střevě. Prakticky bez povšimnutí se tak dostává až do tlustého střeva, kde teprve dochází k jeho štěpení. Zde však jeho úloha teprve začíná.

Význam inulinu:
- funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy
- V tlustém střevě vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro žádoucí a blahodárně působící bifidobakterie (Bifidobakterium bifidum)
- podporuje jejich růst a zároveň pomáhá potlačovat rozmnožování bakterií škodlivých (zejména klostridií).
- Tento účinek, kdy je podporován růst blahodárně působících bakterií a potlačována nežádoucí mikroflóra, je známý jako prebiotické působení inulinu
- pomáhá zlepšovat činnost střeva a posiluje imunitní systém.
- je součástí přirozené ochrany tlustého střeva před zánětlivými a nádorovými onemocněními a je rovněž prevencí střevních infekcí