L-karnitin
Zajišťuje přenos mastných kyselin do mitochondrií, místa jejich spalování v buňkách. Podporuje tak činnost metabolismu a spalování tuků při redukci nadváhy. Tvorbou energie z tukových zásob zvyšuje fyzický výkon, podporuje srdeční i mozkovou činnost a dobrou psychickou kondici.

přirozená cesta k řešení nadváhy a zdravému životnímu stylu

NADVÁHA a OBEZITA jsou závažné problémy, dotýkající se velkého procenta populace. Výzkumy ukazují, že nejlepší cesta ke snížení nadváhy je současné cvičení a omezení denního příjmu kalorií. Bohužel, tento program dokáže dlouhodobě udržet jen málo lidí.

Proč nestačí ke zhubnutí samotná dieta?
Při dietách lidé většinou ztrácí váhu díky úbytku vody a svalové hmoty spíš, než díky žádoucímu úbytku tuků. Vědecké výzkumy ukázaly, že L-Carnitin hraje klíčovou úlohu při spalování tuků organismem. Je to přirozená látka, která se vyskytuje v těle každého člověka. Organismus ji přijímá v potravě a v malém množství si ji i sám vytváří. Dobře vyvážená strava je schopna poskytnout 100-300 mg L-Carnitinu denně.

L-CARNITIN PRO TVORBU ENERGIE Z TUKŮ
Organismus může tvořit energii rozkladem cukrů, tuků nebo bílkovin. Jediná přirozená cesta, jak se dlouhodobě zbavit nadváhy, je spálení nadbytečných tuků v organismu procesem, který se nazývá b-oxidace, při níž se vyšší mastné kyseliny (součást tuků) mění na energii v „energetických továrnách“ buněk, mitochondriích. Mastné kyseliny však nemohou do mitochondrií vstupovat samy, nejsou schopny proniknout přes buněčnou membránu, která tvoří vnější obal mitochondrie. Vědeckým výzkumem bylo zjištěno, že jediná látka, která je schopna tento přenos zajistit, je právě L-Carnitin!

Díky L-Carnitinu může tedy organismus využívat k získání energie tuky, místo rozkladu aminokyselin (stavebních jednotek bílkovin - svalové hmoty), a tím umožňuje hubnutí bez ztráty svalové hmoty!

PRO KOHO JE L-Carnitine určen?
Zdraví lidé jsou plni energie. S energií může náš organismus aktivně žít, sportovat, bránit se chorobám, spalovat tuky, dělat různé aktivity, a reprodukovat. Nadruhou stranu nemocní lidé bývají unavení, bez energie, bez chuti do života. L-Carnitin pomáhá přirozenou cestou zvyšovat energii.

Vhodné pro:
osoby s nadváhou, osoby se zvýšeným cholesterolem, sportovce a aktivní jedince, osoby se srdečními potížemi, osoby s jednostrannou výživou – např. vegetariáni.

L-CARNITINE A HUBNUTÍ
L-Carnitine je mezi nejslibnějšími a nejbezpečnějšími moderními doplňky pro kontrolu váhy. Řada klinických studií prokázala významné snížení množství tělesného tuku, snížení indexu BMI a celkové váhy. L-Carnitine je ideální jako součást komplexního přístupu k řešení nadváhy (zahrnujícího změnu stravovacích návyků a tělesné cvičení). Výhodná je zejména kombinace L-Carnitinu s dietní vlákninou a chrómem, pro omezení chuti na sladké a regulaci hladiny krevního cukru.

Moderní klinické studie potvrzují účinnost L- Carnitinu v programech snižování nadváhy při současné dietě a cvičení. V otevřené klinické studii, 100 obézních lidí (ve věku 27-64 let) podstoupilo 4-týdenní dietu (1200 kcal/denně) či tutéž dietu doplněnou L-Carnitinem (3x1g/den). V obou případech byla dieta doprovázena mírným cvičením. V případě užití L-Carnitinu byl úbytek váhy až o 25% vyšší a dosáhl v průměru 4,4 kg. Současně došlo i k výraznějšímu snížení hodnoty indexu BMI, celkového a LDL cholesterolu a krevního tlaku než u kontrolní skupiny (Aerztech Naturheilv. 1998, 39:12-15).

Náš tip na redukci nadváhy: 2 x denně 20ml L-Carnitinu ráno a před cvičením, zvýšení tělesné zátěže např. formou rychlejší procházky min. 30 min. a omezení přísunu kaloricky bohatých jídel.

L-CARNITINE A CVIČENÍ
L-Carnitine je široce užíván sportovci pro zvýšení výkonnosti, prodloužení délky tréninku a zvýšení aerobní síly. L-Carnitine je ale vhodný i pro „sváteční sportovce“, neboť klinické studie potvrdily, že jeho užití před tréninkem snižuje hromadění kyseliny mléčné ve svalech a tím oddaluje nástup únavy a svalové bolesti, urychluje regeneraci a umožňuje cvičit déle a intenzivněji.

Int. J. Sport Med. 17, 320, 1996: Suplementace L- Carnitinem (3g/den po 3 týdny) signifikantně snížilo bolesti svalů a únavu po cvičení.

L-CARNITINE A SRDCE
Lidské srdce získává až 70% energie potřebné ke své činnosti rozkladem tuků. To, společně s nezbytností L- Carnitinu pro tvorbu energie z tuků z něj činní důležitý doplněk pro podporu kardiovaskulárních funkcí. Klinická data nasvědčují, že L-Carnitine může podporovat zdravý srdeční sval, prodloužit jeho životaschopnost a funkčnost a přispívat ke snížení rizika Anginy pektoris a arytmie.

Užívání 4g L-Carnitinu denně po dobu 12 měsíců u 160 pacientů po infarku miokardu snížilo následnou úmrtnost desetinásobně! (Drugs Exp. Clin. Res 18, 355, 1992)

L-CARNITINE A VEGETARIÁNI
Díky nepatrnému obsahu L-Carnitinu v rostlinné stravě mají vegetariáni snížený jeho příjem. Organismus si jej sám částečně vytváří z aminokyselin Lysin a Methionin, ty jsou však ve vegetariánské stravě také málo zastoupené. Produkty ProGym obsahují L-Carnitin, který není získáván z živočišných zdrojů, ale je tvořen mikroorganismy (podobně jako například Vitamin B12 kvasnicemi). Bezpečnost L-Carnitinu potvrzuje i fakt, že je již více než 15 let přidáván do umělých kojeneckých výživ.