pH 5,5
Pojem hodnota pH je běžně používán již řadu let. Téměř všichni o něm slyšeli nebo ho četli na krabičkách krémů a flakonech šamponů. Ale kdo ví, co se skrývá za touto zkratkou ?

"pH" je zkratka pro latinský výraz "potentia hydrogeni", což znamená "koncentrace hydrogenových iontů". Hodnota pH slouží k odlišení kyselin a zásad a k určení jejich síly.

Všechny sloučeniny obsahující vodu mají příslušnou hodnotu pH, která může být určena pomocí elektronických měřících zařízení nebo pomocí tak zvaných indikátorů, jako například, lakmusovým papírkem.
Stupnice začíná od pH 0 a končí pH 14, s tím, že pH 7 je považováno za neutrální. Tuto neutrální hodnotu pH 7 má voda.

Roztoky alkalických mýdel, která jsou zásadami, mají hodnotu pH vyšší než 7. Naopak kyselé roztoky, například ocet, kyselina mléčná nebo karboxylové kyseliny mají na této stupnici pH mezi 0 a 7.
Hodnota pH může být také měřena na naší kůži, protože hydrolipidní film na povrchu kůže obsahuje vodu. Již asi 100 let je známo, že kůže je lehce kyselá.

Moderní metody odhalily průměrnou hodnotu pH kůže 5,5, což je způsobeno kyselými látkami přítomnými v kůži, pocházejícími z potu, kožního mazu a kožních buněk. Kyselost kůže má význam pro vytvoření kyselého ochranného kožního pláště. Jeho úkolem je ochrana kůže před škodlivými mikroorganismy stejně jako nezdravými vlivy okolního prostředí, a tím zabránění infekcím, podráždění, alergiím a vysoušení. Neporušený kyselý kožní plášť navíc napomáhá přirozenému deodoračnímu efektu - bakteriální rozklad, způsobující tělesný pach, je potlačen.

Nejdůležitějším požadavkem čištění a péče o kůži je proto nezbytné udržení ochranného kyselého kožního pláště. Proto bychom se měli vyhnout mytí mýdlem, protože vytváří zásadité prostředí s pH 8 - 12. Kyselý kožní plášť je porušován také pH neutrálními prostředky, které mají hodnotu pH 7, zjevně odlišnou od pH kůže. A nakonec bychom měli zabránit každému přímému kontaktu kůže se zásadami během práce.