MSM
MSM - Methylsulfonylmethan

Methylsulfonylmethan (MSM, správně dimethylsulfon) je organická sloučenina síry používaná v doplňcích stravy určených na potíže s klouby.

Jaké účinky se MSM přisuzují?
Komerční prezentace výrobců přípravků obsahujících MSM přisuzují této látce celou řadu příznivých účinků na lidský organismus, o kterých neexistuje dostatek klinických údajů, které by tyto účinky spolehlivě potvrdily, nebo vyvrátily.

V prvé řadě jsou účinky protizánětlivé, kvůli nimž je MSM doporučován při onemocněních kloubů (osteoartróza, revmatoidní artritida), alergiích, bolestech svalů a jiných. Dosti často je MSM zahrnován mezi SYSADOA (symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze), ačkoliv tato účinnost nebyla dosud dostatečně prokázána klinickými studiemi (určité práce existují, jejich výsledky by však měly být potvrzeny podrobnějším výzkumem) a revmatologickými organizacemi není tato látka uznávána. Podle dosud známých klinických studií, je možné, že mírně tlumí bolestivost a otoky kloubů při osteoartróze, neovlivňuje však ztuhlost kloubů.

V zahraničí se též ve formě spreje používá proti chrápání.

Bezpečnost, toxicita, nežádoucí účinky
MSM je výrobci prezentován jako velmi bezpečná, netoxická látka bez nežádoucích účinků. Není nám známo, zda užívání MSM způsobilo někomu zdravotní újmu. Tolerance látky je velmi dobrá.

Tento článek je licencován za podmínek GNU Free Documentation License. Používá materiál z článku "MSM" na Wikipedii.