Garcinia cambogia
Garcinia cambogia / garcinie kambodžská

Garcinia cambogia se běžně vyskytuje v Indii, kde se také velice dlouhou dobu používá v tradiční ajurvédské medicíně.
Plody garcinie obsahují okolo 20 - 30% laktonu kyseliny hydroxycitronové a stopová množství samotné kyseliny hydroxycitronové. Uvádí se i obsah pektinu.

Hydroxycitronová kyselina inhibuje proces lipogeneze, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin, zvyšuje produkci glykogenu v játrech, tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze.

Plody Garcinia cambogia se dají využít jako potenciální dietetikum, doplněk redukční kúry a kontroly chuti k jídlu. V tradiční medicíně se používá odvar plodové kůry při revmatismu a střevních potížích jako jsou helmintózy a dysenterie.

(Herbář Avicenna Company - Mgr. Kateřina Horáčková)