Zázvor
Poklad asijské kuchyně
Zázvor je již přes 3000 let používán jak v asijské kuchyni tak na Středním východě. V těchto oblastech je hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou. Do Evropy se dostal v období antiky. Zázvor v různých formách dodává jídlu aroma. Současně pozitivně ovlivňuje zažívání po chutném jídle třeba i v podobě piva.

Jak působí v organismu?
Zázvor působí celkově na celý organismus a jednotlivé orgány. Podporuje trávení, zvyšuje produkci žaludeční šťávy a slin. Mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Také působí při kašli, slabých zánětech a má řadu dalších účinků, které nemá smysl zde rozvádět.

Co se používá?
Zázvor se pěstuje hlavně v topických oblastech a jeho užívanou částí je rozvětvený, dužnatý oddenek. Ten se používá buď čerstvý nebo se sušený a drcený přidává do koření. Z oddenku se také lisuje olej a získává vonná silice. Připravuje se z něj také čaj či zázvorové pivo.

Výhody použití?
Zázvor totiž pomáhá při nevolnostech způsobených pohybem, chemoterapií (způsob léčby rakoviny) a ranních nevolnostech. Dále pomůže při bolestech hlavy, infekcích horních cest dýchacích (např. při chřipce) a průjmových onemocněních. Je velmi vhodný tam, kde nemůžeme použít ze zdravotních důvodů pepř.

Možná rizika?
Jsou minimální, zázvor je dobře snášen. Maximálně v dávkách nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami. Pozor si dejte a s lékařem se poraďte v následujících případech. Užíváte-li léky proti překyselení žaludku (antacida), léky na snížení krvácení, léky na srdce a jste-li diabetik.